Categorieën
Uni VV 1

Gijs Snijders: ‘Artrose beter te behandelen’ (Gelderlander)

Artrose: kraakbeenslijta­ge vaak in combinatie met ontstekingen en botveranderingen. Pijn in heup, knie, hand, wervelkolom of grote teen zijn het gevolg. Een vervelende aandoening waar veel mensen mee te maken krijgen. Al vanaf 50 jaar kan het opspelen en met de vergrijzing wordt het aan­tal artrose-patiënten alleen maar groter. Verhelpen kan eigenlijk al­leen door het gewricht te vervan­gen. Maar dat is de laatste optie.

Tot die tijd kan de behandeling echter veel beter, die conclusie trekt arts Gijs Snijders. Donderdag promoveert hij aan het UMC St Radboud in Nijmegen. Inmiddels is Snijders reumatoloog in opleiding in het Canisius Wil­helmina Ziekenhuis, maar zijn pro­motie- onderzoek deed hij in de Nijmeegse Sint Maartenskliniek.

Daar werd een speciaal knie-en heupartrose- spreekuur in het le­ven geroepen. „We kregen vooral mensen die al bij een orthopeed waren geweest. Opereren bleek geen optie. Dus keken we naar ‘conservatieve behandelmetho­des’.” Voorbeelden zijn het advies om meer te bewegen, af te vallen, maar ook pijnstillers enontste­kingsremmers te slikken en een fy­siotherapeut te bezoeken. Liefst 80 procent bleek niet voldoende be­handeld te zijn door de huisarts met pijnstillers en fysiotherapie voor verwijzing naar het zieken­huis voor een kunstknie of -heup.

Bij toepassen van de verschillende conservatieve methodes had 50 procent baat: minder pijn en beter kunnen bewegen, zoals traplopen. Snijders onderzocht ook of het an­tibioticum doxycycline klachten kan verminderen. „Uit eerder on­derzoek blijkt dat kraakbeen daar­door langer goed blijft. Maar het verhelpt de klachten niet, ontdek­ten wij.” Naast pijn hebben men­sen met artrose ook last van ver­moeidheid: de helft van Snijders’ testgroep. „Van reuma-patiënten wisten we dat, maar het speelt dus ook bij artrose een rol.” Het spreekuur op de Maartenskli­niek blijft bestaan. Snijders: „ Goe­de voorlichting kan direct klach­ten verminderen.”

Bron: Gelderlander

3 reacties op “Gijs Snijders: ‘Artrose beter te behandelen’ (Gelderlander)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.