Rinus de Haard

Rinus de HaardWil de Haard, alias Rinus, was bijna 40 jaar  jaar trainer van UNI vv. UNI vv is Rinus en Rinus is UNI vv. Middels deze pagina willen wij Rinus, en dan vooral zijn taalgebruik, eren. Opdat hij nooit vergeten zal worden!

Dat wordt niks zaterdag. Ik heb al tegen Cornelia gezegd dat we zaterdag naar de stad kunnen…… (met dank aan Joost Augusson)

Dit wordt toch niks. Zeg maar tegen Gerrit dat hij SCE moet bellen dat ze met 5-0 hebben gewonnen.(met dank aan Joost Augusson)

“Ik kan nog beter een paal in de grond slaan.” (Na een oefenwedstrijd tegen HAVO was Rinus ontevreden over de defensieve kwaliteiten van een van onze backs) (ingezonden door Loek Buijs)

“Dijkers, als je een lange zak had gehad, had je hem gehad.” (Ingezonden door keeper Ruud Dijkers)

“Ze mosten ‘m lubben.” (Uitspraak die gedaan werd als Rinus zich gruwelijk geergerd had aan de scheidsrechter. Letterlijke vertaling: “(een dier) castreren”) (ingezonden door Jan Cuijpers)

“Guus, ben jij het of is het jouw pseudoniem?” (Rinus tegen Guus Hiddink, nadat hij tijdens de wedstrijdbespreking binnen was komen lopen) (ingezonden door Marcel Rozer)

Henny: “Als we nou gewoon de 2-3 hadden gemaakt…”
Rinus: “Als, als, als… Hou nou toch op man! Als mijn zus kloten had gehad, dan was het mijn broer geweest!”

“Bert (Delleman, red.), het enige waar jij goed in bent, is dat je lang bent.”

Vroeg eens een matig getalenteerde fanatieke, iets kromgebogen voetballende speler ooit aan Rinus. “Rinus, hoe vond je me spelen?” (Moet je overigens NOOIT aan Rinus vragen). “Gé, heb je wel eens aan aap zien neuken? … Zo voetbal jij.”

Beoordeling van behendig draaiende, technisch begaafde voetballer, maar die helemaal niet effectief speelt. “Ewoud liep weer te draaien als een drol in een piespot.”

Beoordeling van fanatieke rechtsback, met veel loopvermogen, die eigenlijk in het tweede thuis hoort. “Ja hij ken wel hard lopen, alleen hij loopt de verkeerde kant op”.

In de rust tegen hevig vermoeide speler die heel hard zijn beste heeft gedaan en ook maar invalt vanuit het tweede. ”Jan je hebt goed gevoetbald, alleen je bent bij de rooien.”

UNI dreigt rond de 16 meter het uitverdedigen voetballend op te lossen: “Niet voetballen! Niet voetballen!”

“Als je niet voor je relatie wilt vechten, kun je net zo goed met een dikke appel in het bos gaan zitten”.

Als het veld weer eens afgekeurd is en daar is Rinus het helemaal niet mee eens: “Goed gras moet gejudast worden”.

Rinus tegen spelers die een kind krijgen: “Je veegt met oe lul je eigen brood van tafel!”

Stotsen = schroefnoppen

Als een bok op een haverkist = erg fel op de tegenstander ‘zitten’

In die Gasse hinein = de diepte induiken

Tegen Godshand valt niet op te vingeren = er zijn ‘machten’ in het spel, die niet te overwinnen annex te beinvloeden zijn!

Wegfoepen die bal = de bal lukraak van het doel wegtrappen

Stelletje slappe zakken = verzamelnaam voor alle UNIvv´ers en bepaalde frivole spelers in het bijzonder.

Het staat in de sterren = wat je ook doet alles is reeds voorbestemd.

Kei- en keihard werken = Ultieme tactische aanwijzing van Rinus.

Er zal toch wel geen zak van terecht komen = vaak de slotwoorden van een wedstrijdbespreking.

Je bent nog niet zo’n lul als dat ik dacht dat je was = jij bent echt een vet relaxte gozer.

Met geweld kan je geen geit bokken = zie ‘tegen gods hand valt niet te vingeren’. Eigenlijk dus dat je een echte spits niet kan leren om ballen af te geven….

Heb je je leuter er al af late snije of komt er nog meer? = Alleraardigste begroeting van Rinus aan iedere (oud)uni vv-er met twee of meer kinderen oftewel een subtiele manier van vragen of er al sprake is geweest van een sterilisatie of dat er wellicht nog meer kinderen komen.

Kiepetjes moeten gaar zijn = Rinus tijdens de barbecue om zijn spelers te beschermen tegen een salmonella-aanval.

Of je nou Jan, Piet of Gerben heet… iedereen mot aan de bak! = Gerben, lul, doe nou eens je best!

Laat je niet in je box schijten!= Niet bang zijn, voetballen!

Kuis leven…= Afsluitende groet van Rinus, waarmee hij zijn jongens stimuleert lekker van de geneugten des levens te genieten…

Na een dramatisch slechte wedstrijd:”Jullie moeten zien dat jullie een kutje krijgen dan kun je als een stelletje oude wijven gaan voetballen”. (met dank aan Toine Lamers)