Categorieën
Uni VV 1

Willem’s riddles: 1, survival of the leprechauns

De kabouterkoning wil zijn kabouters afslachten. Als ze niet dood willen gaan moeten ze morgen, wanneer ze een rood of een zwart hoedje op hebben gekregen, in twee groepen gaan staan: de roodhoedjes en zwarthoedjes bij elkaar. Als de hoedjes worden rondgedeeld, en daarna, mag er op geen enkele manier gecommuniceerd worden. Elke kabouter ziet zijn eigen hoedje niet. Er is een willekeurig aantal rode, en een willekeurig aantal zwarte hoedjes (dus geen 50/50 verdeling). De kabouters krijgen één avond om te bespreken hoe ze dit gaan aanpakken. Hoe slagen de kabouters erin dit dilemma op te lossen? Voor de non-denkers, hieronder het antwoord (oftewel *Spoiler Alert*).

23 reacties op “Willem’s riddles: 1, survival of the leprechauns”

Alle kabouters vormen een rij. Elke kabouter ziet de kleur van de persoon voor zich. Ze hebben de avond ervoor afgesproken dat als je een rood hoedje ziet, je naar rechts gaat. Zie je een zwart hoedje, dan ga je naar links. Nr.1 kijkt bij nummer laatst. Omdat je ziet of de kabouter na jou links of rechts gaat, weet je wat voor kleur je zelf hebt (gaat de kabouter na jou bv. links, dan heb je zelf zwart.) Als iedereen geweest is gaan alle zwarten links en alle roden rechts staan.

Leuk Bauke, leuk, je bent in de goede richting! Maaru, puzzel nog maar even verder. Zoals je schrijft “mag er op geen enkele manier gecommuniceerd worden”. Dus ook niet aangeven dat je voorganger een rode op heeft, door het tegen hem te zeggen, door op zijn kop te slaan, noch door links of rechts te lopen. Succes!

Deze is toch makkelijk? Ik lees hem net (2 min geleden), maar ik denk dat het is:

Nummer 1 gaat gewoon staan
Nummer 2 gaat er links of recht naast staan
Nummer 3 gaat er altijd tussen staan (tussen een rode en witte), tenzij er twee dezelfde kleuren naast elkaar staan, dan kiest hij gewoon links of rechts
Nummer x etc. ook

Kortom; altijd op de scheiding gaan staan.

Problem solved

Damn van deze kabouter was het goede antwoord nooit gekomen. Maar we hadden dan wel weer een leuke laatste avond gehad. Gitaartje, marshmallows en verhalen over vroeger, toen de koning nog niet zo’n douchebag was.

Heel goed Marienjo! En Bauke, de tijd loopt:
10 kabouters op een rij, de achterste ziet ze alle 9, de voorste ziet er geen. De achterste begint te benoemen welke kleur ie op heeft, zwart of rood, heeft ie het goed, dan overleeft hij. Wat moeten ze snachts afspreken om de grootste overlevingskans te hebben.
Enkele herinneringen: communicatie (in de breedste zin) is niet toegestaan; De kabouters mogen slechts 1 woord zeggen “zwart” of “rood”; ze krijgen de muts pas op als ze in rij staan.
Tot vanavond!!

Sommigen hadden deze nog niet gehoord. Succes!
Drie kabouters zitten in de gevangenis. De directeur stelt hen voor om gezamelijk een vraagstuk op te lossen waarvan één van hen het juiste antwoord moet geven.
De gevangenisdirecteur zet op een afstand drie stoelen achter elkaar. Iedere kabouter moet op een stoel gaan zitten en krijgt een muts op.
-De kabouter op stoel 1 kan alleen de twee hoofden zien van de twee kabouters die voor hem zitten.
-De kabouter op stoel 2 kan enkel het hoofd van de kabouter zien die voor hem zit.
-De kabouter op stoel 3 ziet niemand.
-De drie kabouters weten dat er 5 hoeden in het spel zijn waarvan 2 zwarte en 3 witte. Ze weten niet welke hoeden er over zijn.

Nu hebben ze één minuut de tijd om uit te maken welke kleur hoed ze op hun hoofd hebben. Eén juist antwoord is voldoende om hun vrijheid terug te winnen. Met één fout antwoord komt niemand vrij.
Welke kabouter geeft welke kleur als juiste antwoord?

Voor sommige anderen:
De koning riep drie kabouters bij zich, waarvan hij vermoedde dat er 1 geniaal was. Om te bepalen wie dat was verzon de koning een test. Hij zei tegen hen: “ik zet jullie alle drie een hoed op. Deze kan zwart of wit zijn. Je kunt de kleur hoed zien van de andere twee kabouters maar niet die van jezelf.” Vervolgens zette hij hen alle drie een witte hoed op. Toen zei de koning: “als je een of meer witte hoeden ziet moet je je hand opsteken.” Natuurlijk staken alle drie kabouters hun hand op. Daarna vroeg de koning aan de kabouters te bepalen welke kleur hoed ze zelf op hadden. Het was enige tijd stil, toen zei een kabouter: “ik weet het antwoord, ik heb een witte hoed op.” Hoe wist de geniale kabouter dat hij een witte hoed op had?

Spoiler alert want ik denk dat ik laatste goed heb:

3x wit is de enige combi die NIET op te lossen is, alleen de geniale kabouter kan dat oplossen want hij weet wel dat de koning dit bewust doet om juist uit te vinden wie geniaal is.

(Benodigde tijd: treinritje lent-dukenburg)

Nou ja heb het niet helemaal goed uitgelegd, maar het komt er op neer dat in alle andere combinaties iemand tot een antwoord had moeten komen. Het feit dat dat niet gebeurd betekent dat er 3 witte zijn.

Je hebt hem goed, maar inderdaad slecht (zeg maar – niet -) uitgelegd. Daarom zal ik vanavond beide oplossingen, met uitleg, op een prestenteerblaadje geven (letterlijk! // Lang leve SOG!)

Daaaaar gaaaaat ie dannnnn!
Op een dag moesten alle kabouters bij de koning komen. De zeer slimme kabouters kregen allemaal een hoed op, een rode of een witte. De koning vertelde de kabouters, dat er minstens 1 kabouter een witte hoed op heeft. Verder sprak de koning: ‘Iedere dag laat ik jullie bij elkaar komen en na afloop mag de kabouter die mij de verdeling van witte en rode hoeden kan vertellen dit aan mij melden. Wanneer hij het fout heeft worden alle kabouters onthoofd.’ Na hoeveel dagen vertelt een kabouter de koning de juiste verdeling?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.