Categorieën
Uni VV 1

Wil de Haard herhaalt al ruim 37 jaar bij UNI vv

Wil de Haard is bezig aan zijn 38ste sei­zoen als trainer van UNI vv. Bij de Nij­meegse derdeklasser, die zaterdag de topper tegen Gazelle Nieuwland met 0-3 verloor, heeft de 76-jarige genera­ties voetballers voorbij zien komen. „Trainen is een kwestie van herhalen, maar het moet niet vervelend worden.”

Door JACQUES SCHMOLLER

Hij loopt met zijn handen op de rug, het bovenlichaam licht voorover gebogen richting veld. Daar zijn de spelers van UNI vv bezig met de warming-up voor de wedstrijd tegen Gazelle Nieuwland. Een topper in de derde klasse A van het zaterdag­voetbal. Trainer Wil de Haard gaat samen met vlaggenist Henny Jeurissen op een bank­je zitten. Om een kwartier voor de wedstrijd in de kleedkamer te verdwijnen voor de laat­ste tactische aanwijzingen. Zoals De Haard dat al meer dan 37 jaar doet op het universi­tair sportcentrum in Nijmegen. „Ik heb vroeger ook wel andere clubs ge­traind”, zegt De Haard na de wedstrijd op hetzelfde bankje. „BVC’12 in Beek, waar ik vandaan kom, Olympia Boxmeer en VVLK uit Leuth. In één seizoen ben ik twee keer kampioen geworden. Op zaterdag met UNI vv, op zondag met VVLK. Je bent voor een ti­tel wel afhankelijk van een goede lichting.”

De Haard, die van zijn spelers de bijnaam ‘Rinus’ kreeg vanwege overeenkomsten met Rinus Michels, vindt het niet zo bijzonder dat hij al bijna vier decennia bij dezelfde club zit als voetbaltrainer. Hij praat niet graag over zichzelf, liever heeft hij het over het spelletje dat al zo lang deel uitmaakt van zijn leven. Bijvoorbeeld over de manier waarop hij de spelers aanspreekt op in de wedstrijd gemaakte fouten. „Als we met z’n allen bij elkaar zijn met een pilsje in de hand zeg ik de spelers in vijf of tien minu­ten waar ze de volgende keer op moeten let­ten. Je kunt proberen ze een hoop te vertel­len, maar of het er ook uitkomt? En je kan wel veel kabaal maken langs de lijn, maar daar schiet je niks mee op. Dat weet ik in­middels wel als trainer. Je trekt toch aan het kortste eind als je het niet met de scheids­rechter eens bent. Zoals nu bij de 0-2. Een buitenspeldoelpunt. Maar de scheidsrechter beslist in een moment, die maakt niet ex­pres een fout.”

De Haard doet niet gewichtig als het om het trainersvak gaat. „Veel trainers werken van­uit een boekje. Als ze alle oefeningen gehad hebben, weten ze niet meer wat ze moeten doen. Jeugdtrainers vroegen weleens aan mij: ‘ik heb vandaag dit gedaan, wat moet ik volgende week doen?’. Ik zei: ‘Denk je nu werkelijk dat die kinderen onthouden wat ze een week daarvoor gedaan hebben?’. Trai­nen is een kwestie van herhalen. Übung macht den Meister zeggen ze in Duitsland.” „Ik ging vaak kijken bij trainingen van de Duitse topclubs Schalke, Gladbach en Köln. Hier zeuren ze na tien minuten afwerken op het doel om een andere oefening. Bij die Duitsers trainen ze er een halve dag op. Pus­kas en Di Stefano hebben bij Real Madrid eens drie weken samen getraind om iets in te studeren. Dat is me altijd bijgebleven. Everton deed ooit mee aan een toernooi bij NEC en trainde op het veld van BVC. Ze wa­ren druk bezig een één-tweetje te oefenen. Piet de Visser, toen trainer van NEC, zag dat en zei: ‘Ik ga mijn tijd niet aan één-tweetjes vergooien. Je kan er wel op trainen, maar de spelers moeten het in de wedstrijd zien’.” Bij UNI vv moet De Haard een gouden mid­denweg vinden tussen herhaling en afwisse­ling. „Het moet niet vervelend worden voor die jongens. Dit is misschien wel de laatste echte amateurclub in Nijmegen. Je kan niks van ze eisen.” De Haard begint over een kleine twee jaar aan zijn veertigste seizoen. „Ach, weet jij soms of ik dan nog leef? Zolang ik me ge­zond voel, ga ik door. We hebben hier een mooie groep in de begeleiding. Maar helaas zijn er geen vrijwilligers meer te vinden. Dat is de doodsteek voor het amateurvoet­bal. Vroeger kwamen duizenden mensen kij­ken naar een derby tussen Groesbeek en Wijchen. Die tijd is voorbij.

UNI vv terecht onderuit
UNI vv verloor zaterdag terecht met 0-3 van kop­loper Gazelle Nieuwland. De ploeg had de pech dat na de 0-1 van de Dierense middenvelder Vae­ssen, scheidsrechter Kroesen een buitenspel­doelpunt goedkeurde. Met de 0-2 van Leon Bak, die ook de derde treffer voor zijn rekening nam, viel de vroegtijdige beslissing. Alleen Bert Tol­kamp en Christian de Groot kregen voor UNI vv goede kansen om te scoren.

Rinus in de krant

Één reactie op “Wil de Haard herhaalt al ruim 37 jaar bij UNI vv”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.