Categorieën
Uni VV 1

Slaaptekort = leven gekort?

Na verzoek en een korte discussie over de betrouwbaarheid van ‘onderzoek’, toch even de link (!) naar het artikel over het volgende:

“De wetenschappers van de Universiteit van Warwick en de Universiteit van Napels Frederico II kwamen het verband tussen de duur van nachtrust en vroegtijdige sterfte op het spoor toen ze gegevens over slaapgewoontes van meer 1,3 miljoen mensen analyseerden. Ook bestudeerden ze 100.000 sterfgevallen.”

Enfin, ik heb mijn plicht gedaan.

9 reacties op “Slaaptekort = leven gekort?”

wat ik al dacht: uit een correlationeel verband wordt een oorzaak-gevolg conclusie getrokken. klassieke fout. we kunnen dus met een gerust hart vannacht tot in de kleine uurtjes op stap, korte nachtrust en morgen gezond en fit het veld weer in…

Met al die hoogdravende discussies heb ik maar meteen even het artikel opgezocht en gelezen. Via de site http://www2.warwick.ac.uk/fac/med/research/csri/sleep/ is deze te vinden.

Gerben moet vandaag maar even zijn geklets uitleggen. Ik snap het toch niet helemaal. Volgens mij is het namelijk logisch dat er een oorzaak-gevolg conclusie wordt getrokken: het leven / slapen (oorzaak) gaat altijd vooraf aan de dood (gevolg).
Ik denk dan ook dat Gerben iets anders bedoelt. Namelijk dat het verband kan worden weg verklaard. Men heeft echter in dit onderzoek voor bijvoorbeeld SES gecontroleerd en Stranger (2006) voor bijvoorbeeld levensstijl. Het verband blijft dan ruim bestaan. Ik denk dat dit nog maar moeilijk kan worden ontkracht.

Wat mij betreft dus: op tijd slapen voor de wedstrijd, dan presteren we beter en leven we langer:)

Jesper, in het artikel van de Universiteit van Warwick wordt nergens gerept over een relatie tussen lengte van nachtrust en prestatie.

@ Bram: klopt: er wordt geen relatie gelegd tussen presteren en slaaptijd, dat heb ik er zelf bijgezet vandaar de :), maar er wordt wel een relatie tussen langer leven en slaaptijd gelegd.

voor de duidelijkheid: ik geef toe dat ik niet duidelijk was. De smily had er eerder moeten staan en ik had expliciet moeten vermelden wat mijn toevoeging was, maar dat vond ik te veel gedoe. Hopelijk is het nu wel duidelijk.

Lijkt mij dat die extra uren die je meemaakt door minder te slapen de kortere levensduur ruimschoots goedmaken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.