Toine Lamers

Naam? Toine LamersWoonplaats? Nijmegen

Verliefd, verloofd, getrouwd? Verliefd

Kinderen? Natuurlijk niet. Als je kinderen hebt, heb je geen tijd meer om verliefd te zijn

Gevolgde/afgemaakte studie(s)? Biologie

Beroep? Docent Celbiologie en histologie (cel- en weefselleer) aan de Radboud Universiteit.

Voetbalcarrière?Jonge Kracht (Huissen, mijn geboorteplaats). Ik stond op het punt om in het eerste te gaan voetballen (eerste klas amateurs) maar door militaire dienst en erna studeren is dat toch maar bij het tweede elftal gebleven met af en toe een invalbeurt bij het eerste elftal. En het eerste van Uni VV .

Seizoen(en) UNI vv 1? 1969- 1978(?)

Huidige voetbalverrichtingen? Geen

Beste UNI vv 1-prestatie (op ranglijst)? Promotie naar de vierde klas zaterdagmiddag in 1971

Favoriete voetbalclub? Sparta en de Matt Busby-boys (wie weet wie dat zijn?)

Beste UNI vv-herinnering? Mijn doelpunt in de beslissende 20 minuten inhaalwedstrijd tegen PGEM toen we kampioen werden.

Beste Rinus-uitspraak? De wat dubieuze uitspraak van Rinus:”Einsatz gibt freude”.

Beste UNI vv’er aller tijden? De stopperspil Jan van Westerlaken. Een snoeihard schot, een vriendelijke lach tegen zijn tegenstander en hem geen centimeter ruimte gunnen en als hij toch voorbij was even zijn shirt vasthouden. En dan die smoel van hem zien!

Beste voetballer aller tijden?Moet mogelijk nog geboren worden.

Wat is het UNI vv-gevoel?Rinus als de grote, vertellende vader van UNI VV. En dat ging in mijn tijd over zijn eigen voetbalcarriere bij BVC (altijd wat zand in de hand om bij een hoge bal de tegenstander, ja inderdaad, zand in de ogen te strooien) en over zijn soldatentijd als commando. Wat ik altijd heel bijzonder aan Rinus gevonden heb is dat hij na de training/wedstrijd al zijn studerende en afgestudeerde voetballers aan zich kon binden. Als hij in mijn tijd bv na de training naar een ouderdag van een van zijn kinderen moest, ook iedereen vrijwel onmiddellijk naar huis ging. Een andere mooie herinnering is dat, toen wij die twintig minuten voor het kampioenschap moesten spelen, hij de spelers bij elkaar riep en geëmotioneerd zei:”Houd allen deze bal vast en beloof dat je je uiterste best zult doen”.

Vraag van Ger voor Toine: Wat ging er door je heen toen je het winnende doelpunt tijdens de kampioenswedstrijd Uni v.v. tegen VVS waardoor wij van de afdeling naar de grote KNVB promoveerden en is dit gevoel te vergelijken met je huidige sportieve activiteiten om dit jaar nu al voor de vierde keer de bedevaart route te lopen naar Santiago de Compostela?Toen kreeg ik een waarlijk voetbal-orgasme. We zijn erna met het elftal en aanhang wezen ‘chinezen’ waarbij mijn gouden linkerbeen steeds op tafel heeft gelegen. Over mijn pelgrimage naar Santiago de Compostela het volgende: Ik heb nu voor de vierde keer telkens een andere klassieke routes door Frankrijk gelopen. Het is een geweldige ervaring maar…….. heel wat anders dan een doelpunt scoren.

Wie is de volgende oud-UNI vv’er die dit lijstje volgens jou moet invullen? Theo Lemmens die door mij, omdat hij zo ontzettend kon schaven, Rosato werd genoemd. Rosato was toen een van de uiterlijk knapste maar ook gemeenste spelers uit de Italiaanse competitie. Hij werd daar het ‘scheermes met het engelengezicht’ genoemd.

Welke vraag moet absoluut aan deze UNI vv’er gesteld worden? Hij was het die prachtige uitdrukkingen had en voor vele spelers een bijnaam verzon oa Rinus voor Willie(wie is dat?). Na het voetballen ging hij het ‘kruis uit baggeren’ etc. De volgende vraag moet hij aan ons beantwoorden. Welke bijnaam had hij indertijd voor onze onnavolgbare spits Willem Berendsen verzonnen en waarom?