Ruud Dijkers

Naam? Ruud Dijkers (www.ruuddijkers.nl)Woonplaats? Maasbommel

Verliefd, verloofd, getrouwd? “Het huwelijk is een afgrond “, zei Anton Heyboer eens en leefde vervolgens samen met 5 vrouwen… Ik ben nooit getrouwd, wel samenwonend.

Kinderen? Waarschijnlijk niet.

Gevolgde/afgemaakte studie(s)? De enige studie die ik afgemaakt heb, is de kunstacademie. Bij de andere studies ben ik voortijdig verwijderd of zelf weggegaan.

Beroep? Beeldend Kunstenaar

Voetbalcarrière? Van mijn elfde tot zeventiende jaar heb ik op verschillende kostscholen gezeten. Daar deed ik allerhande sporten; turnen, voetbal en zelfs hockey. Dit om de strijd tegen de masturbatie aan te gaan, zoals David Winner in zijn boek , Zwaar leer-Van echte kerels, poneert (verslag in de Volkskrant 9 Februari). Mijn biechtvader had ook uitsluitend aandacht voor de frequentie van mijn onanie… Op mijn 17e kwam ik als keeper bij Nijnsel, 1e klasse onderafdeling. Na het kampioenschap werd ik gevraagd door Schijndel, toen 1e klas amateurs (Er was nog geen hoofdklasse). Wij speelden toen tegen o.a. tegen RBC en RKC ( toendertijd nog amateurs) Daar heb ik 5 seizoenen gespeeld. Ook nog geselecteerd door het Nederlands amateurelftal, maar dat ging door een knieblessure niet door. Doordat ik in ’77 het Wilhelm-Lehmbruckstipendium kreeg ben ik verhuisd naar Duisburg. Daar heb ik nog een blauwe maandag bij Eintracht Duisburg gespeeld, onder de rook van het Wedaustadion, maar toen mijn medespelers na de training allemaal een haarföhn tevoorschijn haalden… En na de training kregen we Reibekuchen met appelmoes en vervolgens ging iedereen naar huis. Niks lekker biertje en doorlullen over gemene tackels en de te volgen tactiek voor de komende wedstrijd. Daar had ik het dus snel gezien. Na Duitsland ben ik in ’80 in Nijmegen gaan wonen en lid geworden van Uni vv.

Seizoen(en) UNI vv 1? ’81-’88? Weet ik niet meer precies. Ik ben op een gegeven moment gaan voetballen omdat ik het keepen in de 4e klas niet meer leuk vond; je kreeg 2 ballen op goal en daar ging er een ( of allebei ) van in.

Huidige voetbalverrichtingen? Carrière door knieproblemen reeds 2 jaar beëindigd.

Beste UNI vv 1-prestatie (op ranglijst)? Kampioen 4e klasse.

Favoriete voetbalclub? PSV

Beste UNI vv-herinnering? Er zijn er vele. Als ik er een moet kiezen denk ik aan het kamp in de Ardennen. Ik denk hetzelfde waar Jan Cuypers het over heeft. Wij speelden een partètje en Rinus speelde indertijd nog mee. Hij liep toen links of rechtsbuiten, een beetje balletjes af te wachten om glorieus te kunnen scoren. Het was not done om hem te dekken du stond hij altijd vrij. Op een gegeven moment kreeg hij een pass en liep zo in een gat. Weg Rinus. Even werd het stil. Maar toen zijn ietwat breed hoofd weer tevoorschijn kwam lag iedereen blauw van het lachen. Rinus niet….

Beste Rinus-uitspraak? “Dijkers, als je een lange zak had gehad, had je hem gehad.”

Beste UNI vv’er aller tijden? Misschien Henk van Bakel. Maar dat was zo’n mafkees dat nadat hij iedereen gepasseerd had voor de lege goal weer terug keerde, want zomaar een doelpunt maken vond hij maar niks. En als ik hem vroeg bij een corner een man te dekken liep hij gewoon de andere kant uit. Ondanks alles een heel goede voetballer, wel een slappe zak.

Beste voetballer aller tijden? Maradonna

Wat is het UNI vv-gevoel? Uni vv is voor mij altijd een club geweest waar het plezier voorop staat. Kun je maar een keer trainen; OK niets aan de hand. Dit gaf natuurlijk veel ruimte aan de slappe zakken. Je kon er de oorlog niet mee winnen, en ze gingen doodleuk midden in het seizoen op vakantie. Maar in mijn tijd werd de slappe zak een geuzenaam. Om maar te zwijgen wat het vallen van de blaadjes voor invloed had… Gezelligheid na de training en altijd de aller-aller-allerlaatste.

De vraag van Jan Cuijpers: “Ruud, vond je nu keepen het leukste of toch heimelijk voetballen als veldspeler ( Karate Bob )?” Ik vond keepen het leukst; dat kon ik ook het beste. Maar op een gegeven moment kreeg ik er mijn testosterongehalte niet meer mee omlaag. Lekker d’r in kleunen in de spits, niet gehinderd door enige vorm van talent.

Wie is de volgende oud-UNI vv’er die dit lijstje volgens jou moet invullen? Loek Buys, onze prima donna; de meest gracieuze speler van Uni VV.

Welke vraag moet absoluut aan deze UNI vv’er gesteld worden? Wie moest hem de pass geven toen hij helemaal vrij recht voor de goal de bal voor het intikken had maar de pass niet kwam en Loek vervolgens een kwartier stampvoetend van woede een kuil stond te maken?