Jan Cuijpers

Naam? Jan Cuijpers

Woonplaats? Nijmegen

Verliefd, verloofd, getrouwd? Getrouwd

Kinderen? 2 kinderen. Lies is 22 jaar en Cas bijna 18.

Gevolgde/afgemaakte studie(s)? Geneeskunde

Beroep? Het zal weinigen wat zeggen, maar mijn functie heet stafverzekeringsarts.

Voetbalcarrière? Van mijn 12e tot mijn 18e bij Bekkerveld in Heerlen. De eerste jaren in Nijmegen heb ik geen competitie gespeeld. Vanaf 1970 speel ik nu bij UNI VV. Ik ben begonnen in het tweede. Lange uitwedstrijden naar Kampen, Genemuiden en Urk ( autowegen waren er nog nauwelijks, dus dat waren echte dagtochten ). In die tijd kreeg je nog een briefkaartje met de post als je ‘ s zaterdags moest ( mocht ) spelen. In het eerste seizoen heb ik 2 wedstrijden gespeeld. De toenmalige leider van het tweede, de later als grensrechter van het eerste legendarisch geworden Bouman had het aanvankelijk niet zo op mij begrepen vanwege mijn lange haren. Ondanks zijn wekelijkse beloften op de training ( toen nog op een veld achter het Bisschop Hamerhuis ) kreeg ik zelden of nooit een oproep thuis gestuurd.

Seizoen(en) UNI vv 1? Ik denk 16 of 17.

Huidige voetbalverrichtingen? ik heb dalende levenslijn achtereenvolgens vorm gegeven in het tweede en het derde. Een paar jaar stil gelegen met een kapotte kruisband. Sinds een jaar of zeven spelen wij met een grote groep voormalige eerste- en tweede-elftalspelersbij de gratie Gerrits als recreanten van UNI vv onze onderlinge partijtjes op dinsdag en zaterdag.

Beste UNI vv 1-prestatie (op ranglijst)? Kampioenschap vierde klasse ( er was nog geen hoofdklasse, dus vergelijkbaar met de huidige derde klasse ).

Favoriete voetbalclub? Met het afnemen van de testosteronspiegel verdwijnen ook dit type voorkeuren. Als ik toch moet kiezen: Ajax

Beste UNI vv-herinnering? Leo Gardien heeft het over het kamp in Groenlo. Dit was een van de jaarlijkse zogenaamde trainingskampen op het eind van het seizoen. Het eerste trainingskamp was in la Roche in de Ardennen. In een uithoek van de camping hadden we onze tentjes opgezet en ’s avonds werd op een verdekt plaatsje met een kampvuurtje begonnen. Uiteindelijk hebben een paar kuub houtvoorraad van de camping ontvreemd en in een wild kampvuur opgestookt. De volgende dag verscheen een woedende campingeigenaar bij de verkoolde resten en zei pathetisch: ” hier groeit nooit meer gras”. Het was het begin van een lange serie trainingskampen met veel jonge-hondenplezier. Met acht van de mensen van het eerste uur gaan we nog jaarlijks een lang weekend naar de Ardennen om voetbalvolleybal te spelen. Maar wel op een camping waar je ongebreideld fik mag stoken.

Beste Rinus-uitspraak? In 1998 zijn we ervan uit gegaan dat Rinus 30 jaar trainer was ( volgens mij was het toen echter al 31 jaar, dus als hij het nog twee jaar volhoudt, maakt hij de 40 vol ). Wij hebben toen voor de reunie alle aforismen van Rinus verzameld en opgehangen. Zelf vind ik ” tegen Gods hand valt niet te vingeren” de meest aansprekende, maar die staat al op de site vermeld. Een goede tweede is een gezegde, dat lang voor verwarring heeft gezorgd, omdat niemand wist wat het precies betekende. Als Rinus zich gruwelijk geergerd had aan iemand ( vooral scheidsrechters, die toen al meestal tegen “de studenten” floten ), kon hij met een zucht en enige berusting in zijn stem zeggen: “ze mosten ‘m lubben”. Uiteindelijk heeft iemand de term maar in van Dale opgezocht. Het bleek castreren ( van een paard ) te betekenen. Rinus kan trouwens plastisch nadoen hoe men de lippen van het paard vroeger afbond om tot deze (wan)daad over te gaan.

Beste UNI vv’er aller tijden? Herhaling ligt natuurlijk voor de hand. Ruud van Leeuwen was misschien de beste, maar hij is voor mijn gevoel geen echte Uni vv’ er, hij speelde maar 2 seizoenen bij ons. Dan toch maar JanHein van Rijswijck, wel – zoals Rozer al zei – een slappe zak ( vat hij nog steeds als compliment op ), die veel te snel gestopt is in het eerste.

Beste voetballer aller tijden? Diego Maradona. Dramatisch dat hij geen greintje begaafdheid buiten het voetbal heeft, maar misschien was dat ook wel zijn kracht.

Wat is het UNI vv-gevoel? Voor mij is altijd wat wij nu nog het kleedkamergevoel noemen belangrijk geweest bij UNI VV, het slap gelul voor en na de wedstrijd, de humor van jongens onder elkaar. Verder wat Rinus “Univevitis” noemt, periodes dat het team als een krant speelt, omdat de echte drive om te presteren er niet altijd is ( want dan zou je niet bij UNI VV spelen ). Volgens mij is Univevitis de generaties na mij steeds blijven bestaan.

Anekdote(s)?
Vroeger werd de conditie van de eerste-elftalspelers periodiek gemeten door Jan Vos, een sportfysioloog verbonden aan het sportcentrum. Na afloop werd altijd veel ingenomen. Na het sluiten van het sportcentrum gingen een paar van ons met Rinus en Jan Vos nog naar cafe Ramona in Brakkestein. Het liep weer eens helemaal uit de hand. Toen we eruit gegooid werden, stonden Jan Vos en Rinus nog wat met elkaar in de sneeuw te praten. Jan Vos was zo zat dat hij dacht met een boom te maken te hebben. Hij maakte zijn gulp open en zeek gewoon Rinus op zijn voeten. Rinus had dit nauwelijks in de gaten. Hij zei alleen: ” ik heb al de hele avond koude voeten, maar nu beginnen ze toch warm te worden.”

Wie is de volgende oud-UNI vv’er die dit lijstje volgens jou moet invullen? Ik blijf maar even bij de generatie met wie ik lang gespeeld heb. Volgens mij de beste keeper die UNI vv ooit gehad heeft ( sorry Joris ): Ruud Dijkers

Welke vraag moet absoluut aan deze UNI vv’er gesteld worden? Ruud, vond je nu keepen het leukste of toch heimelijk voetballen als veldspeler ( Karate Bob )?