Floris Bos

Naam? Floris BosWoonplaats? Oosterhout gemeente Nijmegen (zelfmoordwijk nummer 1, aldus Koos Meijer)

Verliefd, verloofd, getrouwd? Verliefdheid is geleidelijk (een doorlooptijd van pm 3 jaar) overgegaan in het ‘ouderwets’ houden van. Hoog CDA gehalte, maar meer kan ik er niet van maken. Woon tenslotte niet voor niets in zo’n burgerlijke wijk!

Kinderen? Ja, wij hebben sinds 5 maanden onze zoon Daan! Zijn helemaal gek op hem. Al die ‘lul verhalen’ van die 40/50’ers (zelfs één 60’er, positief ‘labelen’, Henk) van Uni VV 3 over adoratie, slapeloze nachten en inperking van bewegingsruimte blijken met een zekere wetenschap v/d terug blik op een lat van 5 maanden toch een behoorlijke kern van waarheid in te zitten.

Gevolgde/afgemaakte studie(s)? Drie studies afgerond, te weten: P&O, Internationale Handel en Bedrijfskunde. Na 8 jaar rijtjes uit je hoofd leren, het hakken van een wak in de wasbak in de wintermaanden, katers wegspoelen met cola, de zoveelste mislukte ‘relatie’ beëindigden had ik wel zoiets van uhh, ja, ‘arbeiten macht frei’??!!

Beroep? Manager distributie bij Uitgeverij De Gelderlander Wegener. Samen met ongeveer 35 collegae en 2000 bezorgers/dienstverleners ervoor zorgen dat onze abonnees voor 07:00 uur de krant in de bus hebben zitten. Daarvoor was ik coördinator projectmanagers bij die zelfde werkmaatschappij en was in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de lopende projecten aldaar.

Voetbalcarrière? Ben begonnen als 6 jarige jochie bij de F-pupillen bij VV Zeddam, stond meer duimend mijn eigen ‘eenzaamheid’ op te lossen dan dat ik actief deelnam aan het spel. Toen ik 13 was heb ik de overstap gemaakt naar VV VIOD te Doetinchem. Deze club had een zeer professionele jeugdafdeling en wij speelden destijds interregionaal. De meeste duels met De Graafschap werden in ons voordeel beslecht. Ik was 15 jaar toen ik mijn debuut maakte in VIOD 1(3e klasse KNVB zondagamateurs). Twee jaar later ben ik verkast naar mijn oude clubbie VV Zeddam (4e klasse KNVB zondagamateurs). Ik heb daar 4 jaar lang met veel plezier gevoetbald, echter het op en neer ‘geknekkedeng’ tussen Zeddam en Nijmegen, waar ik inmiddels op kamers zat, werd steeds meer een opgave. Het was oom Fons, die destijds met zijn 38 levensjaar zijn debuut had gemaakt bij Uni VV 1, die mij overhaalde om bij Uni VV te komen voetballen. Omdat het toen halve wegen het seizoen was, speelde ik zaterdags voor Uni VV en zondags voor Zeddam.

Seizoen(en) UNI vv 1? Ik heb van mijn 21e t/m 30e (officieel) deel uitgemaakt van dit elftal. Waarvan ik 4 jaar geblesseerd ben geweest en 4 jaar gezellig op de bank heb gezeten. Dus ja, dan leer je zo’n Rinus wel kennen. Ik heb uiteindelijk 2 tot 3 seizoenen ‘lekker’ kunnen voetballen, de rest van die periode heb ik heerlijk getraind.

Huidige voetbalverrichtingen? Speel nu voor het tweede seizoen bij Uni VV 3. Na 4 jaar nauwelijks meer te hebben gespeeld i.v.m. een zware knie- en liesblessure, is het überhaupt weer kunnen rond huppelen op zo’n voetbalveld op een zaterdagmiddag een echte verademing. Speel over het algemeen in de spits, in de voorhoede een beetje pielen en af en toe een bal in het net jagen, bevalt me wel.

Beste UNI vv 1-prestatie (op ranglijst)? We zijn wel eens kampioen geworden. Maar de prestaties tijdens de Haarlem-Cup in ’89 tegen de A1 van Ajax destijds o.l.v. Van Gaal en het OCW toernooi in Den Haag en Amsterdam na een avond stevig doorzakken spraken mij meer tot de verbeelding. Zo ook het gelijke spel tegen de Treffers een aantal jaren daarna.

Favoriete voetbalclub? Tegenwoordig geen favoriet, vroeger:
De Graafschap (hoogte punt: kampioenschap in de 1e divisie eind jaren ’80 o.l.v. ‘de Kist’ met spelers zoals van Kessel, Godee, Mathijsen, Koolhof, Hofstede, Kraai, Vreeman, Leeuwerik en Olyslager)
Ajax (hoogte punt: het systeemvoetbal van Van Gaal 92-95)
Tottenham Hotspur (hoogte punt: destijds met Glen Hoddle, Chris Waddle en Gary Linneker en good old Archibald)
Napoli (hoogte punt: destijds met o.a. met Maradonna, Carreca, Valdano en Almao)
Beste UNI vv-herinnering? Het tongzoenen van het trio Bert Delleman, Huib Beerda en Casper Alferink in Korsakov (wat een pluizentent, nog nooit zoveel dolle mina’s, provo’s en krakers bij elkaar gezien) te Amsterdam!

Beste Rinus-uitspraak? “Dat jong is net Blinker, rent ook als een dolle neger zonder kop”

Beste UNI vv’er aller tijden? Is een lastige. Omdat je geneigd bent om die naam/namen te noemen waar jij mee hebt gevoetbald in een andere tijd en setting. Daarnaast kan ik géén speler aanwijzen die nu met nek en schouder boven de rest uit steekt/stak. Dat is nu ook juist de kracht van Uni VV, veel goede technische spelers die op een typische (het voeren van uitgebreide ‘tweede kamer debatten’ tijdens de wedstrijd) Uni VV manier een sterk collectief vormen. Maar om toch een aantal jongens een veer in hun …steken, de volgende namen:

Marcel Rozer
Hij heeft een fantastisch schot en pass in zijn pezige beentjes en beschikt over een leuke passeerbeweging binnendoor waarbij zijn directe tegenstander bijna altijd wordt ‘gepoord’. Daarnaast wordt hij geroemd om zijn meeverdedigende kwaliteiten en zijn zéér opbouwende kritiek richting zijn medespelers;

Remco Krandendonk
Is het eeuwige talent. Hij heeft een goede basistechniek, een effectieve sleepbeweging en een opvallende versnelling in huis. Bovendien weet hij door zijn goede spelinzicht regelmatig medespelers middels uitgekookte steekballetjes vrij voor de goal te zetten.

Ewout van Maurik
Tja, Ewoud, hij is waarschijnlijk de echte stylist onder ons. Zijn Redondo voetbewegingen en zijn onnavolgbare dribbels, het is een waar genot voor het oog. Zijn balbehandelingsnelheid en tactisch inzicht verraadt dat in hem ooit een ware potentiële profvoetballer heeft geschuild. Maar ondanks dat hij geen mogelijkheid aan zich voorbij laat gaan om als een dr. Phill mensen gratis een dringend advies van de hand te doen inzake iemand zijn geestelijke gesteldheid, is het uitgerekend zijn eigen mentale weerbaarheid die hem in zijn (voetbal)loopbaan regelmatig zijn Waterloo betekende!

Joost Augusson
Ontegenzeggelijk de beste verdediger van Uni VV. Deutsche Grundlichkeit is niet de enige label die op hem van toepassing is, zo beschikt hij tevens over een intelligent spelinzicht en draait hij altijd de goede kant op, zijn tegenstander perplex achterlatend. Deze ogenschijnlijke koele kikker ‘verliest’ alleen zijn hoofd als hij in scoringspositie wordt gebracht. Zijn manier van spelen zorgt overigens wel voor de meeste blessures tijdens de trainingen van Uni VV 3. Of dit wordt veroorzaakt door het trage spel van dit elftal of het rigoureus ingrijpen van Joost zelf, laat ik maar in het midden.

Andere spelers die mijn inziens zeker in dit illustere rijtje thuis horen zijn:
– Loek Buijs (veteranen, uitstekende kopper met strategisch inzicht)
– Karel (veteranen, m.n. het ogenschijnlijk ‘cooltjes’ uitverdedigen verheft deze speler tot kunst)
– Jan-Hein (veteranen, een ‘geslepen’ draaitol op het middenveld met een heerlijke pass)
– Rob Joosten (was ooit een grootheid van heb horen zeggen, nu de onbetwiste leider van Uni VV 3)

Beste voetballer aller tijden? Het bekende rijtje:
1. Pelé (te weinig beelden van gezien, maar vanwege zijn successen gekwantificeerd in grote prijzen, scoren van meer dan 1000 goals en het winnen van o.a. 3 wk’s, is geen slecht moyenne)
2.Cruijff (heeft ook veel gewonnen, maar helaas alleen in clubverband)
3. Maradonna (had het meeste talent, ‘zijn spel tijdens de WK ’86 in Mexico was wellicht het allerbeste vertoonde voetbal ooit, helaas een relatieve korte tijd aan de top)
Wat is het UNI vv-gevoel? Het kunnen relativeren van een aantal zaken, vooral achteraf. Gewoon lekker kunnen ouwehoeren. Zo ook de zogenaamde scherpe analyses van de gespeelde wedstrijden in café Jos, het lijkt net wel het commentaar bij ‘the match of the day’ op de BBC. En dat voor een stelletje zielenpoten die zaterdag op een achteraf veldje in de schaduw van een of andere kerk tegen die bal lopen te trappen. Geweldig! Ook het elkaar ‘opnaaien’ via de mail, is soms een proces wat in alle hevigheid lost barst en na de tijd in alle redelijkheid wordt genuanceerd. Uni vv is te karakteriseren als een dispuut waarbij cohesie centraal staat, zonder de stigmatiserende associaties.

Vraag voor Floris: Hoe voelt het om de jongste veteraan ooit te zijn? Een soort déjà vu gevoel. Ben inmiddels wel bekend geraakt met het fenomeen de jongste zijn binnen bepaalde contreien. Zo was ik een aantal jaar de jongste bij VV VIOD 1, VV Zeddam 1, Uni VV1 en nu bij Uni VV 3.

Wie is de volgende oud-UNI vv’er die dit lijstje volgens jou moet invullen? Casper Alferink

Welke vraag moet absoluut aan deze UNI vv’er gesteld worden? Wat ging er door je heen, toen je voor de zoveelste keer plaats nam op bank?